Vajinismus son yıllarda tedavisinde önemli gelişmelerin kat edildiği, farklı yöntemlerin oluştuğu, var olan yöntemlerin daha işlevsel hale geldiği bir cinsel rahatsızlıktır. Yani; evet, vajinismus tedavi edilebilir!
Vajinismus yaklaşık iki yüzyıl önce literatüre girmiş olan, ancak varlığı insanın var oluşundan bu yana olduğu düşünülen yaygın cinsel bozukluk türlerinden biridir. Hatta her geçen gün Vajinismus vakalarının toplumsal oranı biraz daha azalmakta ve çağlar öncesinde bu rahatsızlığın günümüze oranla çok daha yaygın olduğu görülmektedir. Bunun nedeni ise Vajinismus ‘un genetik aktarım gösteren bir hastalık türü olmayışı ve psikolojik nedenlerle ortaya çıkıyor olmasıdır. Kalıtımsal olmayan psikolojik nedenli neredeyse tüm rahatsızlıklar hastanın yaşam öyküsü ve geçmiş deneyimleriyle ilgilidir. Vajinismus rahatsızlığının oluşmasında da hastanın hayatı ve cinsel tecrübeleri önemli rol oynar.
Vajinismus tedavisinde psikolojinin şimdiye kadar ortaya koymuş olduğu terapi ekollerinden en işlevsel olanları, en hızlı geri bildirim alınabilen terapiler kullanılabilmektedir. Örneğin Bilişsel davranışçı terapi, şema terapisi, sistematik duyarsızlaştırma, aşamalı maruz bırakma gibi klinik psikolojide sık kullanılan terapi metotları Vajinismus ‘un çözümünde de oldukça etkilidirler. Vajinismus tedavisinde önemli olan uzman bir psikolog eşliğinde hangi yöntemin hasta için en doğrusu olduğunun belirlenmesi ve uygulamanın terapist-hasta iş birliği içinde yürütülmesidir. Sağlıklı bir terapi süreci sonunda Vajinismus ‘un iyileşme oranı çok yüksektir. Hatta bu orana yüzde yüz diyebiliriz.
Vajinismus tedavisi genellikle birbirine paralel olarak ilerleyen iki süreçle gerçekleştirilir. Bunlardan biri yukarıda bahsettiğimiz terapiler, diğeri ise Vajinismus egzersizleridir. Terapiler tedavinin bir yarısını oluşturuyorken egzersizler diğer yarısını oluşturur. Tedavi çoğunlukla egzersiz ve terapi birlikteliğinde yürütülür. Terapilerle hastanın ruhsal sağlığı korunup, düzenlenirken; egzersizlerle cinsel sağlık iyileştirilir. Vajinismus egzersizleri de terapilerde olduğu gibi son yıllarda oldukça çeşitlenmiş ve geliştirilmiştir. Egzersizlerde de hasta için en uygun olanın seçilmesi ve hastanın bu egzersizleri düzenli bir biçimde uyguluyor olması tedavinin seyri açısından önemlidir.
Egzersizler hastaya ev ödevleri formunda reçete edilerek, hastalığın niteliği ve boyutuna göre uygulama süreleri ve periyotları belirlenir. “Yirmişer dakika günde üç defa, her gün yarım saat” gibi ölçeklendirmelerle hasta için en uygun egzersiz çizelgesi oluşturulur. Terapi ve egzersiz birlikteliğinde ilerletilen ve tam bir iş birliği sağlanan Vajinismus tedavilerinde, süreç çoğu zaman bir haftayı bile bulmamaktadır. Doğru yöntemler ve hasta öz verisiyle Vajinismus bir hafta tamamen kurtulabileceğiniz bir hastalıktır. Günümüzde en sık kullanılan ve olumlu sonuç alınan egzersiz metotları şunlardır; parmak egzersizleri, ayna egzersizleri, kegel egzersizleri, bilişsel cinsel eğitim, masaj ve dokunma egzersizleri…