VAJİNİSMUS TEDAVİSİ

Vajinismus tedaviye yüzde yüz cevap veren, genellikle psikolojik olmasının yanı sıra fizyolojik nedenlerle de ortaya çıkan bir tür cinsel işlev bozukluğudur. Hem psikolojik hem fizyolojik nedenli Vajinismus ‘da son zamanlarda tedavi yöntemleri oldukça gelişmiş ve çeşitlenmiştir. Ancak Vajinismus tedavisinde en önemli adım rahatsızlığın tespit edilmesi ve hastanın durumu kabullenmesidir. Bu süreç tedavinin en kritik ve zorlu kısmıdır. Tedavinin geri kalanı zannedilenin aksine oldukça hızlı ve kolay tamamlanır. Vajinismus tedavisinde iki konu tedavinin seyrini ve sonucunu belirleyecek niteliktedir; TANI ve METOT!

Vajinismus Tanısı

Vajinismus ‘da tanı süreci, hastalığın hem psikolojik hem fizyolojik nedenlerden kaynaklanıyor olması sebebiyle multidisipliner bir alan olması noktasıyla diğer rahatsızlıklardan biraz farklı ilerler; “Cinsel birliktelikten kaçınma, kişide cinsel fobi, cinsellik öncesi heyecan ve kaygı; cinsellik esnasında vajinal birleşmenin sağlanamaması, sağlansa bile kadın partnerin acı ve ağrı nöbetleriyle karşılaşması, yine cinsellik esnasında kadın partnerde kol, bacak el gibi vücut kaslarında kasılmaların yaşanması” gibi semptomlar Vajinismus ‘da en sık karşılaşılan öykülerdendir.

Bu semptomları yaşayan çiftlerin Vajinismus şüphesi ile bir uzmana baş vurmaya karar vermeleri tanı sürecinin ilk adımı olacaktır. Tanı için baş vurulması gereken uzman öncelikle bir jinekolog ya da kadın hastalıkları hekimi olmalıdır. Bu alanda uzmanlaşmış hekimin yaptığı tetkikler doğrultusunda Vajinismus ‘un temelde psikolojik bir nedene mi yoksa fizyolojik bir nedene mi dayandığı belirlenmiş olur. Eğer tespit edilen Vajinismus psikolojik nedenli ise uzman hekim hastayı bir psikolog ya da psikiyatriste yönlendirecektir. Fizyolojik nedenli Vajinismus ‘ta ise Vajinismus ‘un biyolojik sebebine göre; cerrahi işlemler, egzersizler, vajinaya dilatör yerleştirilmesi gibi tedavi metotları uygulanır.


Vajinismus Tedavisinde Metot

Vajinismus bahsettiğimiz gibi hem organik hem de psikolojik temelli olmasının yanında spesifik olarak birçok nedenle ortaya çıkabilmektedir. Psikolojik olarak ortaya çıkan Vajinismus ‘ta; bireyin geçmişte yaşadığı olumsuz bir cinsel deneyim, cinsel birliktelik öncesinde dinlediği olumsuz cinsel hikayeler, cinsel anlamda yaşanan taciz tecavüz gibi travmatik bir olay, cinsel eğitimsizlik, kendisini yetersiz görme, bağlanma sorunları, partnerine karşı kendisini sorumlu hissetme gibi problemler rahatsızlığın altında yatan ve çözüme ulaşması gereken psikolojik figürlerdir.

Psikolojik anlamda rahatsızlığa sebep olan her bir figür, yapısı ve oluşma türüne göre, hastanın mevcut durumu da göz önüne alındığında özel bir terapi metoduyla tedavi edilmek zorundadır.

Psikolojik Vajinismus ‘ta en sık karşılaşılan öykü türlerine göre kullanımına da sıklıkla baş vurulan terapi metotları şunlardır;
Hastanın cinsellik hakkında bilgilendirilmesi amacı ile “bilişsel cinsel eğitim”, “aşamalı maruz bırakma terapisi”, “duygusal özgürleşme tekniği (EFT), bilişsel davranışçı terapi rahatsızlığın mevcut durumu ve terapistin önerisine göre en uygun metot belirlenir ve neredeyse yüzde yüzü bulan oranda Vajinismus sorunu ortadan kaldırılır. Psikolojik temelli Vajinismus vakalarında terapi süreci genellikle birkaç haftayı geçmemektedir.